Berlusconiho strana privítala pozoruhodný výsledok volieb

26.02.2013 Celý región

Rím (TASR) - Poradca bývalého premiéra Silvia Berlusconiho dnes privítal ako "pozoruhodný" výsledok talianskych parlamentných volieb, v ktorých stredopravá koalícia vedená Ľudom slobody (PDL) podľa čiastkových výsledkov drží krok so stredoľavou koalíciou napriek prieskumom predpovedajúcim prehru pravice.
"Je to veľmi pozitívny, dokonca by som povedal pozoruhodný výsledok," citovala tajomníka PDL Angelina Alfana agentúra DPA.
"V týchto voľbách sa ukázalo, že nemali pravdu tí, ktorí sa domnievali, že pravý stred istotne prehrá... a že Silvio Berlusconi skončil," povedal Alfano reportérom.
Alfano predpovedal, že PDL so spojencami získa v Senáte najvyšší počet kresiel, odmietol však povedať, ako budú riešiť patovú situáciu, ak koalícia ľavého stredu zvíťazí v Poslaneckej snemovni.
Po zrátaní vyše dvoch tretín hlasov prognózy výsledkov naznačili, že stredoľavá koalícia by mohla mať tesnú väčšinu v dolnej komore parlamentu, ale žiadna strana ani pravdepodobná koalícia nebude zrejme schopná vytvoriť väčšinu v Senáte, napísala agentúra Reuters.
Kreslá v Senáte sú prideľované na základe regiónov a koalícia, ktorá získa celoštátne najviac hlasov nemusí mať najväčší počet kresiel v Senáte, informovala agentúra DPA. Agentúra Reuters dodala, že senátne voľby rozhodnú výsledky jednotlivých regiónov, a nie celoštátne percentá. Milánska burza reagovala na odhad senátnych výsledkov, ktorý by mohol viesť k patovej situácii, poklesom. Podľa odhadov výsledkov získa v dolnej komore parlamentu väčšinu stredoľavá koalícia, zatiaľ čo v hornej stredopravá. Obe komory talianskeho parlamentu majú rovnaké právomoci - na rozdiel napríklad od Nemecka, Británie či Francúzska - a vláda potrebuje mať väčšinu v oboch z nich, aby dosiahla schválenie legislatívy a zostala pri moci, uviedla agentúra DPA.
 

Vyberte región